Ten tradycyjny polski napój wychodzi mi na zdrowie. Robię go ze starej receptury mojej babci

Dodano:
Zakwas z kiszonych buraków Źródło: Shutterstock / Kingapl
Szukasz prostego sposobu na wzmocnienie odporności? Zrób zakwas z kiszonych buraków. Z przepisu mojej babci wychodzi pyszny. Popijam go regularnie i nie choruję.

Kiedyś zakwas z kiszonych buraków kojarzył mi się tylko ze świętami i gotowaniem barszczu. Jednak odkąd przyjaciółka wyjawiła mi, że popija go regularnie i wcale nie choruje, korzystam z niego codziennie. Recepturę na ten zdrowy napój wzięłam z przepiśnika mojej babci. Jest banalna i bez trudu nastawiam kolejne porcje. Smak wciąż mnie zachwyca.

Jak zrobić zakwas z kiszonych buraków?

Zakwas z kiszonych buraków to tradycyjny polski napój, który od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i orzeźwiający smak. Jego wykonanie nie jest skomplikowane. Potrzebujesz jedynie oczyścić buraki, ułożyć je w słoiku wraz z dodatkami i zalać wodą z solą. Resztę pracy wykona za ciebie upływający czas. Polecam spróbować.

Przepis: Zakwas z kiszonych buraków

Tradycyjny zdrowy napój z buraków

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
14 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 2 litry wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 6 ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówWodę zagotuj, rozpuść w niej sól i lekko ostudź. Buraki wyszoruj, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku delikatnie zmiażdż trzonkiem noża.
  2. Nastawianie zakwasuDo dużego, wyparzonego słoika włóż buraki, dodaj czosnek oraz ziarna pieprzu. Całość zalej wodą.
  3. Fermentacja zakwasuSłoik z burakami zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Co jakiś czas mieszaj jego zawartość. Gotowy zakwas odcedź i rozlej do butelek.

Jak wykorzystać zdrowy napój z buraków w kuchni?

Choć zakwas z buraków może być bazą czerwonego barszczu, warto go również pić samodzielnie. Już kilka łyków dziennie dostarczy porcji żelaza, potasu, witaminy C, witamin z grupy B i probiotyków. Substancje te będą działały na organizm na wielu polach. Raczenie się zdrowym napojem pomoże ci m.in. poprawić odporność i trawienie, obniżyć ciśnienie krwi, uregulować pracę układu nerwowego i zapobiec wystąpieniu anemii.

Picie zakwasu z buraków kiszonych nie każdemu jednak się przysłuży. Jeśli masz problemy z wrzodami, refluksem, niskim ciśnieniem krwi lub prawidłową pracą nerek przed włączeniem produktu do diety koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Poradzenie się specjalisty to także dobry pomysł w przypadku, gdy stosujesz jakąkolwiek farmakoterapię. Do lekarza zgłoś się również wtedy, gdy po spożyciu zakwasu z buraków wystąpią u ciebie bólu brzucha, wzdęcia, biegunka lub inne niepokojące objawy.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...